Hírek

Még mindig esik az építőipar teljesítménye


Még mindig esik az építőipar teljesítménye


A folyamatban lévő aukciós szezon alatt már számos csodálatos, egyedi replika órát láthattunk az aukciós blokkban. Néhányat még a hat számjegyből meghaladó áron eladták. A Sotheby's New York ma rendezi a fontos replika órák aukcióját. Mint általában, számos rendkívüli hamis órát mutatnak be a legjobban licitálónak.
A 8171-es hamis órát, amelyet szeretettel "Padellone" -nak (olaszul nagy serpenyőnek neveznek), a jelenleg elérhető egyik legkívánatosabb évjáratú, olcsó replika órák tekintik. A replika órát csak három évig gyártották, korlátozott mennyiségben készültek, és ez egyike annak a két olcsó rolex replika órák, amelyek holdfázis funkcióval bírnak. A specifikus 8171 nagyon fenntartott. A tárcsa nincs visszaállítva és szinte hibátlan, a tok meglehetősen új és nem csiszolt állapotban van, a bepattanó tok hátulján lévő jelölések azonban továbbra is újok és olvashatók. A Sotheby's ára 100 000-200 000 USD volt; mindazonáltal az egyedülálló, kristályos tárcsával rendelkező modell 2013-ban meghaladta a Christie's New York-ban a millió dolláros jelet, tehát ez egy nagyszerű hamis óra.

Érdemi keresletet csak az állami infrastruktúra építés jelent a magyar piacon, amíg nem jönnek vissza a magánberuházók, tovább esik az építőipar teljesítménye, a létfenntartásért vívott küzdelemben pedig háttérbe szorul az egyetlen kitörési pont, a fenntartható építés - mondta Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke a Fenntartható Építés című konferencián, pénteken a Construma szakkiállításon.


A 97 ezer építési vállalkozásból 87 ezer 5 fő alatti, itt nincs olyan szellemi kapacitás, amely megteremtené a fenntartható építés alapjait - tette hozzá az elnök. Az uniós szabályozás szerint 2021 első napjától csak közel nulla energiaigényű lakóépület kaphat építési engedélyt, a középületeknél ez a követelmény már 2019-ben hatályba lép. Magyarországon az épületekkel kapcsolatos energetikai követelmények 2006 óta változatlanok, és a közeli tervek közt nem szerepel a szigorítás - erről Soltész Ilona, a Belügyminisztérium főosztályvezető-helyettese beszélt a konferencián.

A Sotheby's szerint csak 4 Patek Philippe replikaóra van, 8 napos mozgással. Két másik példány létezik a piacon a Patek Philippe szüreti, 8 napos mozgású órákra; de mindkét korábbi modellnél javításokat végeztek. Ez a speciális óra, amely 1931-ig nyúlik vissza, az egyetlen ismert modell, amely eredeti esetben megmarad, és az 198450 számú mozgalommal jár. Az 1934-es hamis rolex karóra hátoldalán található jelölések jelzik a kaliforniai Beverly Hills helyét - lenyűgöző részlet. A másik két szüreti, 8 napos Patek Philippe órát eredetileg a Brocks & Company viszonteladójaként tartotta számon Los Angelesben. A Sotheby's becslése szerint a rendkívül ritka replika óra 150 000–250 000 USD áron kerül eladásra. Az órához tartozik az Archívum Patek Philippe hivatalos kivonata, amely alátámasztja az eredeti eladási dátumot: 1932. június 21. Annak ellenére, hogy az órának nem szabad megsemmisítenie a nyilvántartást, ez az óra továbbra is meglehetősen magas ajánlatot fog kapni.MTI